DOMOV O NAS ŠOLANJE GALERIJA KONTAKT POVEZAVE


Dobrodošli na naši spletni strani!Nakup psa


Kako kupiti psa?
Ker se vse prične pri nakupu, ne bo odveč nekaj nasvetov, ki vam bodo mogoče prišli prav, ko se boste odločali za nakup pasjega mladiča.
V osnovi velja, da je odločitev o nabavi katerekoli hišne živali resna in odgovorna odločitev; vedeti moramo, kaj od živali lahko pričakujemo ter seveda, kaj ji mi lahko v danih pogojih nudimo. Nikakor ni vseeno
za katero pasmo psa se odločimo, nekateri so primernejši za stanovanja, spet drugi ne prenesejo toplih zaprtih prostorov, tretji so izrazito aktivni in zahtevajo pravega "športnega" lastnika, četrti so pravi zapečkarji...skratka, na vse to in še več mora bodoči lastnik pomisliti pred nakupom psa, ki mu bo naslednjih deset ali več let delal družbo.
Ko je bodočemu lastniku psa v osnovi jasno kakšnega psa si želi, nastane problem, kje dobiti oz. kupiti psa.
Tukaj je nekaj nasvetov:
- prvi korak: informiranje v krovnih organizacijah posameznih živali; za pse je to Kiniloška zveza Slovenije, kjer lahko bodoči lastnik dobi vse informacije o pasemskih klubih ter vzrediteljih v Sloveniji;
- drugi korak: obisk pri vzreditelju; če le teh ni v Sloveniji, ne kupujte psa od preprodajalcev, pač pa se pri zgoraj omenjeni organizaciji informirajte o klubih in vzrediteljih v tujini ter vzpostavite osebni stik.
Pri vzrediteljih bodite čimbolj objektivni, opazujte v kakšnem okolju odraščajo mladički, kolikšna skrb se posveča čistoči, v kakšni kondiciji je doječa mati, koliko mladičev je bilo skotenih (živih, mrtvih), ali je to njihovo prvo leglo, kakšne uspehe ima vzreditelj bodisi na razstavah ali tekmovanjih, podatki o očetu mladičkov; na obisk pojdite, če se da, nenajavljeni, dobro je, če je z vami kakšen izkušen lastnik pasme, ki jo kupujete.
Na obisku dobro opazujte in veliko sprašujte o vsem, kar vas zanima.
- tretji korak:
ureditev pravno formalnih zadev; ko ste se odločili pri določenem vzreditelju za mladička, je potrebno mladička rezervirati. To še posebej velja za kvalitetna legla, kjer je povpraševanje po mladičkih večje. Z vzrediteljem se dogovorita o ceni mladička, ki jo morebiti tudi pisno potrdita. Nekateri vzreditelji ob rezervaciji zahtevajo aro - to je vsekakor njihova pravica, saj morajo tudi oni biti prepričani o vaši resnosti nakupa.
Ob prevzemu mladička se vaši interesi in interesi vzreditelja zaščitijo s pogodbo.
Za vsa morebitna vprašanja smo vam v Kinološkem društvu vedno na voljo preizkušeni člani.

 

  

2010 - KD Slovenj Gradec, web design Simona Svetina